Xylitol – det kalorisnåla och naturliga sötningsmedlet

Xylitol är kemiskt besläktat med socker och har därför också samma söta smak. Men xylitol är mycket mer lågkalori med upp till 40 % färre kalorier än socker, och utöver det är det basbildande och inte syrabildande, vilket är goda nyheter för dina tänder.

På Mundfrisk.se har vi valt att sälja flera xylitolprodukter, då vi vill ge dig möjligheten att lära känna sötningsmedlet med dess många fördelaktiga sidofördelar.

Vad är xylitol?

Det är inte ovanligt att tillverkare använder olika sötningsmedel som xylitol, som kategoriseras som en sockeralkohol.

Xylitol används i stor utsträckning i sockerfritt tuggummi, men det finns många andra användningsområden, till exempel i mat. Användningen av xylitol utvecklades på allvar när forskare lyckades stabilisera sötningsmedlet.

Det är också värt att notera att xylitol har en antibakteriell effekt och kan därför bidra till att stärka immunförsvaret. Omvänt kan andra sockerarter främja bakterier.

Var utvinns xylitol ifrån?

Xylitol finns på flera olika ställen. Det produceras både naturligt i människokroppen, precis som det finns i fibrösa grönsaker och frukter.

Det utvinns helst direkt från bland annat björkträd, precis som det kan framställas via en kemisk behandling av träsocker.

När upptäcktes xylitol?

Xylitol är verkligen ingen ny uppfinning – det har varit känt flera gånger. Den användes i kemins värld redan i slutet av 1800-talet, men glömdes sedan något bort innan en naturlig brist på socker uppstod under andra världskriget. Här blev det absolut nödvändigt att tänka på sockerersättningar, varför xylitol blev aktuellt igen.

Idag är xylitol ett extremt populärt val i sockerersättning tack vare dess många fördelaktiga egenskaper. Så det kanske är dags att hoppa på xylitol-tåget idag?