Vad säger datummärkningen om produktkvalitet?

När är något för gammalt?

När du köper din mat och non-food på nätet eller i den lokala stormarknaden är det naturligt att du som konsument håller noga koll på de olika datummärkningarna på produkten. För hur länge kan produkten egentligen hålla?

Inom livsmedelskategorin är det obligatoriskt att datera produkterna, dock med några få undantag som t.ex. frukt och varor som i och för sig inte blir för gamla. Informationen ska dels vara lättläst och dels placerad på största ytan, så att konsumenten kan göra ett välgrundat val inför köpet.

Inom datummarkeringar arbetar man med begreppen "Bäst före" alternativt "Bäst före" och "Use by date".

"bäst före"-märkningen ska alltid ses som en indikation på produktkvalitet. Om produkten används före detta datum vet du att produkten håller en viss kvalitet. Om datumet överskrids kan produkten fortfarande vara bra, men kvaliteten kan gradvis försämras, varför du måste börja använda dina sinnen för att bedöma produkten.
Det finns dock ingen anledning att omedelbart kassera en produkt som har överskridit "Bäst innan". Om produkten är oöppnad och har förvarats enligt tillverkarens anvisningar kan den fortfarande fungera utan problem.

"Använd av" anger när föremålet inte längre ska användas och därför måste kasseras. Efter detta datum kan man förvänta sig att produkten är av så dålig kvalitet att den kan sluta vara hälsofarlig vid användning eller konsumtion. Detta gäller särskilt mat.

Men hur är det med produkter som munvatten och tandkräm – kan de bli för gamla?

När det gäller produktkategorier som munvatten, tandkräm och liknande produkter finns det inte samma hårda krav på datummärkning som på livsmedel. Flera tillverkare väljer dock fortfarande att använda de olika datummärkningarna på sina produkter, t.ex. för att kunna styra vilken design de har på respektive marknad.

Det kommer också att finnas möjlighet att produktens smak, konsistens eller effektiviteten hos de enskilda ingredienserna kan förändras över tid, så tekniskt sett kan denna typ av produkter mycket väl bli för gammal. Det är dock inte lika hälsofarligt att använda en tandkräm eller munvatten som har överskridit "Bäst före" eller "Sista användningsdatum" som t.ex. är fallet med mat.

Med tanke på miljön lönar det sig faktiskt att använda produkterna, även om de är lite för gamla. Som regel kommer produkterna att vara fullt användbara om förpackningen inte har öppnats och produkten har förvarats korrekt. Om du ändå tycker att din tandkräm smakar lite fel kan du alltid välja att använda den som rengöringsmedel eller liknande. Det finns dock en god chans att du inte ens märker att den har blivit för gammal.