Xylitol – det kalorifattiga och naturliga sötningsmedlet

Xylitol är kemiskt besläktat med socker och har därför samma söta smak. Men xylitol är mycket mer kalorifattigt, med upp till 40 % färre kalorier än socker, och dessutom är det basiskt och inte syraframkallande, vilket är bra nyheter för dina tänder.

Hos MundFrisk har vi valt att erbjuda flera xylitolprodukter eftersom vi vill ge dig möjlighet att bekanta dig med sötningsmedlet och de många hälsofördelarna det har.

Vad är xylitol?

Det är inte ovanligt att producenter använder olika sötningsmedel, inklusive xylitol, som är kategoriserat som en sockeralkohol.

Xylitol används i stor utsträckning i sockerfritt tuggummi, men det finns många andra användningsområden, bland annat i livsmedel. Användningen av xylitol utvecklades på allvar när forskare lyckades stabilisera sötningsmedlet.

Det är också värt att notera att xylitol har en bakteriehämmande effekt och därför kan hjälpa till att stärka immunförsvaret. Andra sockerarter kan däremot vara bakterieframkallande.

Var utvinns xylitol ifrån?

Xylitol finns på flera olika ställen. Det produceras både naturligt i människokroppen och finns i fiberhaltiga grönsaker och frukter.

Det utvinns ofta direkt från bland annat björkträd, och det kan även produceras genom en kemisk behandling av trädsocker.

När upptäcktes xylitol?

Xylitol är absolut ingen ny upptäckt – det har varit känt vid flera tillfällen. Redan i slutet av 1800-talet användes det inom kemiområdet, men föll sedan lite i glömska tills det uppstod en naturlig brist på socker under andra världskriget. Då blev det nödvändigt att tänka på sockerersättningar, och därför blev xylitol aktuellt igen.

I dag är xylitol ett mycket populärt val bland sockerersättningar, tack vare de många nyttiga egenskaperna. Så kanske är det dags att hoppa på xylitol-vågen redan idag?