Kanske har du hört ordet paradontos nämnt i förbifarten hos tandläkaren utan att riktigt veta vad det är. Så är det säkert många som har det. I denna artikel försöker vi ge dig en inblick i vad paradontos är och varför du bör ta det på allvar – både när det gäller förebyggande och behandling.
I värsta fall kan du förlora en eller flera tänder om du låter denna inflammatoriska tillstånd utvecklas. Så låt oss reda ut de olika fakta om paradontos.
Paradontos, parodontal sjukdom eller parodontit?
Som man säger, kärt barn har många namn, och det är inte ovanligt att du både stöter på stavningarna paradontos, parodontal sjukdom och parodontit. Det kan vara väldigt förvirrande, men det handlar om samma inflammatoriska tillstånd, som bara stavas på olika sätt.
I denna artikel använder vi den etablerade stavningen paradontos.
När tandköttsproblemen utvecklas
Det kan naturligtvis finnas olika utvecklingsförlopp för paradontos, men det typiska är att tandköttsinflammation (gingivit) uppstår först. Detta sker när bakterieansamlingar får lov att lägga sig runt tanden. Denna typ av bakteriebeläggning kallas också för plack.
Tandköttsinflammation behöver inte nödvändigtvis ge några symptom, men det är inte ovanligt att tandköttet blir ömt och blöder. På detta stadium finns det fortfarande mycket du kan göra för att bekämpa problemet. Du bör som första steg börja borsta tänderna extra noggrant. Använd gärna både tandborste, mellanrumsborstar och eventuellt munskölj. Här på MundFrisk.se har vi flera olika tandkrämer och munskölj som är utvecklade speciellt för tandköttsinflammation.
Det är också viktigt att du konsulterar din tandläkare för att få en bedömning av hur utbrett problemet är. Det finns nämligen en möjlighet att tandköttsinflammationen kan utvecklas till paradontos. Här angrips både tändernas stödjevävnad och benet runt tänderna börjar långsamt brytas ner, samtidigt som det bildas djupa tandköttsfickor.
Konsekvenser av obehandlad paradontos
Om du får diagnosen paradontos kan du fortfarande göra något åt problemet. Du kan använda speciella typer av munskölj som hjälper till att stänga tandköttsfickorna, samtidigt som de håller tandytorna rena.
Detta är en behandling som kan utföras parallellt med att tandläkaren hjälper dig att ta bort de värsta tandstens- och bakteriebeläggningarna. I flera fall kan det också bli nödvändigt med ett kirurgiskt ingrepp, bland annat för att minska tandköttsfickorna.
Så sammanfattningsvis: Det går att göra väldigt mycket för att behandla både tandköttsinflammation och paradontos. Det viktigaste är dock att du får behandling för problemet. Om du låter det vara obehandlat riskerar du en fullständig nedbrytning av tandens ben, vilket gör att tanden lossnar. Det är också alltid viktigt att din tandläkare bedömer hur utbrett problemet är. Det är långt ifrån alltid att du får tydliga symptom eller smärtor i de olika stadierna, och du kan därför inte alltid känna hur omfattande inflammationen är.
Om du har problem med dålig andedräkt samt ett ömt och blödande tandkött bör du dock reagera direkt.
Vem får paradontos?
Alla kan vid något tillfälle drabbas av paradontos. Vanligtvis orsakas det av plack och bristande rengöring under en längre tid efter ett högt intag av socker och liknande, men det är viktigt att understryka att det finns många andra faktorer som spelar in. Ofta kan ett svagt immunförsvar vara en utlösande faktor, liksom mediciner, muntorrhet, diabetes och inte minst ålder.
För att undvika paradontos är det viktigt att du regelbundet får mätta djupet på dina tandköttsfickor hos tandläkaren, då detta kan indikera en möjlig paradontos. Fickorna bör helst inte vara djupare än 3 mm. Tillsammans med regelbundna tandkontroller är det självklart också viktigt att du upprätthåller god munhygien – särskilt om du gillar sötsaker.
Behandling av paradontos
Prata med din tandläkare om du misstänker att du har paradontos. Du kan få rekommenderade produkter och vi har de flesta av dem här på MundFrisk, till exempel: