Vill du imponera tandläkaren lite extra vid nästa tandundersökning? Då ska du börja använda tandtråd, tandpetare, tandtrådsbyglar eller mellanrumsborstar.
Om du lyckas förebygga plackbildning i munhålan är du på god väg mot ett leende utan hål. Plack bildas nämligen när bakterieansamlingar uppstår genom en blandning av matrester, saliv och bakterier i munhålan. Denna bakteriebeläggning på tänderna och runt tandköttskanterna kan orsaka hål på grund av sitt syrainnehåll, samtidigt som plack kan utvecklas till både tandsten och tandköttsinflammation.
Mellanrummen är viktiga att hålla rena
Plack kan bildas redan efter 1 till 2 dagar, så det gäller att vara på ”tandpetarna”.
Det svåra är att matrester ofta gömmer sig i mellanrummen och precis bakom tänderna. Det är just där tandborsten har svårt att nå. Här kommer tandtråden, tandpetarna, tandtrådsbyglarna eller mellanrumsborstarna in i bilden.
Alla fyra verktygen är specialutvecklade för att rengöra mellanrummen mellan tänderna. Tandtrådsbyglar är extra smarta eftersom de ofta har en dubbel funktion. Den lilla spända tråden fungerar som tandtråd – men med ett praktiskt litet skaft som gör den lättare att hantera än den klassiska tandtråden, medan spetsen på tandtrådsbygeln ofta kan användas som en vanlig tandpetare, så att du kan växla mellan användningarna.
Tandtrådsbyglar är därför också ett mycket populärt val här på Mundfrisk.se, där de finns både för vuxna och i speciella barnvänliga varianter.
Gör som dina förfäder – använd tandpetare
Idag finns det många varianter av den klassiska tandpetaren. Tandtrådsbyglar och mellanrumsborstar kallas ofta bara tandpetare som ett samlingsbegrepp.
Användningen av tandpetare är ingen ny företeelse. Många arkeologiska fynd visar att även våra förfäder kände till vikten av tandpetare. De satt kanske inte vid elden och funderade på plack och tandsten, men de visste att det var viktigt att hålla tänderna rena – och därmed hålla resten av kroppen frisk.
I Spanien har man hittat spår av tandpetare från neandertalarna, medan några av de tidigaste fynden går 1,8 miljoner år tillbaka.
Tandpetare har historiskt sett tillverkats i en rad olika material. Trä och ben har varit de föredragna materialen, medan det på 1600-talet blev modernt att använda tandpetare av ädla metaller som prydnadsföremål. Det finns också exempel från antiken på tandpetare av silver.
I slutet av 1800-talet försökte man skapa en riktig industri kring användningen av tandpetare. En av pionjärerna var den amerikanske entreprenören Charles Foster, som inspirerades av bland annat Portugal och Sydamerika.
Amerikanerna var till en början ljumma inför Fosters tandpetare, särskilt eftersom de redan var vana vid andra ”hemgjorda” alternativ. Men när Charles Foster väl fick in foten hos restaurangerna började den stora framgången. Flera entreprenörer började inse värdet i massproducerade tandpetare och försökte kontinuerligt vidareutveckla designen.
Resten är, som man säger, historia.
Köp dina tandtrådsbyglar hos MundFrisk
Oavsett om du föredrar den klassiska varianten eller vill prova de mer moderna designerna, har vi på Mundfrisk.se precis det du söker inom tandpetare och tandtrådsbyglar. Vi har produkter både i plast med och utan PFAS samt i mer miljövänliga material som bambu, om du föredrar ett grönt alternativ. Här levereras tandpetarna ofta i återanvändbara behållare, så att du bara behöver köpa refill.
Vill du göra det lite roligare för barnen kan du också välja tandtrådsbyglar med roliga djurfigurer, som giraffer från vårt eget märke eller havsdjur från Albert Larsen. Eller varför inte introducera barnen till tandtrådsbyglar med fruktsmak från Dentek?
Tandtrådsbyglar är vanligtvis vita, men hos Mundfrisk.se har vi ett fantastiskt färgutbud om du vill sätta lite extra färg på tandrengöringen. Vi har tandtrådsbyglar i härliga färger som blå, rosa, grön och orange.