När du tittar runt hos MundFrisk kommer du att hitta tandkrämer både med och utan fluor. Du har kanske redan hört att det pågår en livlig diskussion bland forskare, tandläkare och konsumenter om man bör välja det ena eller andra alternativet.
Hos MundFrisk låter vi det vara helt upp till dig att fatta det slutliga beslutet. I den här artikeln försöker vi dock ge dig en inblick i fördelarna och nackdelarna med fluor, så att du kan göra ett mer informerat val.
Men vet du egentligen vad fluor är och varför det används i tandkräm?
Fluor – det optimala skyddet mot karies
Fluor är ett mineral som finns både i vårt skelett och ute i naturen, bland annat i vårt dricksvatten. Det har använts av tandkrämtillverkare sedan 1950-talet för att förebygga karies. Anledningen är att fluor har en fantastisk förmåga att stärka emaljen och därmed hämma utvecklingen av karies.
Detta är ett påstående som Tandläkarförbundet fullt ut stöttar, tack vare grundlig forskning om tandvävnad och sjukdomsförhållanden i artikeln “Fluorid i dentalprodukter kan inte likställas med fluorerade ämnen” i Tandläkartidningen januari 2020 av Line Staun Larsen.
Fördelar och nackdelar med fluor
Fluor tros vara orsaken till att kariesfallen har minskat i västvärlden under de senaste årtiondena. Men som med allt annat finns det både fördelar och nackdelar med användningen av fluor.
Stora mängder fluor kan orsaka förgiftning, och därför har det också lagts stort fokus på mängden och behovet av att använda fluor i tandkrämer. Mängden fluor i tandkräm är dock tillräckligt liten för att inte vara skadlig. Tandläkartidningen skriver:
“Ett litet barn måste svälja mer än tre tuber vanlig tandkräm med fluorid på en gång, och en vuxen mer än 15 tuber, innan det blir livsfarligt. Lyckligtvis krävs det bara mycket små mängder fluorid för att kontrollera karies,” enligt Tandläkartidningen januari 2020, artikeln “Fluorid i dentalprodukter kan inte likställas med fluorerade ämnen” av Line Staun Larsen.
Det finns dock ett generellt fokus på att undersöka om fluor kan vara skadligt för människokroppen – även i mindre mängder – och om de nuvarande rekommendationerna är lämpliga i förhållande till denna risk.
Hittills har inga förändringar genomförts, och det rekommenderas endast att du använder tandkrämen enligt tillverkarens anvisningar. Du kan läsa mer om detta hos Forbrugerrådet Tænk, som regelbundet testar skadliga kemikalier i konsumentprodukter.
Fluor, fluorid och fluorerade ämnen
Det är positivt att konsumenter bryr sig om vad de stoppar i munnen. Ibland kan det dock uppstå missuppfattningar på grund av bristande kunskap om ämnet, som varit fallet med fluor i tandkräm.
Tekniskt sett heter fluor “fluorid” och associeras ofta felaktigt med fluorerade ämnen, även kända som PFAS. Detta är dock två olika saker. Medan fluor är ett mineral, är fluorerade ämnen kemiska föreningar som bland annat finns i rengöringsmedel och används för att göra exempelvis regnkläder vattenavvisande. Dessa ämnen anses vara skadliga eftersom de ansamlas i både kroppen och miljön över tid och kallas därför även evighetskemikalier.
Får jag samma effekt med en tandkräm utan fluor?
Flera tandkrämtillverkare erbjuder tandkräm utan fluor för att tillgodose behovet av renare produkter. Dessa tandkrämer kan möjligen ge en liknande effekt som de med fluor, men skyddet mot karies kommer inte att vara på samma nivå utan fluor. Det kan därför vara nödvändigt att vara extra noggrann med tandborstningen och att begränsa intaget av sötsaker.
Så vad föredrar du? Oavsett om du väljer tandkräm med eller utan fluor – eller föredrar att använda båda – har vi hos MundFrisk det du söker.
Se vårt stora utbud av tandkräm, med och utan fluor
Oavsett om du vill ha tandkräm med eller utan fluor, har vi det för dig: