Är det nödvändigt med fluor i tandkräm?

Det har blivit ett av de stora debattämnena på senare tid, inte minst bland flera konsumenter som helt har valt att undvika fluor i sin tandkräm, eftersom det helt enkelt anses vara giftigt för kroppen.

Frågan är dock om man egentligen vet vad man säger nej till.

När du köper tandkräm här hos MundFrisk eller i den lokala mataffären är det ofta ganska tydligt om den är med eller utan fluor. Själva begreppet fluor används dock slentrianmässigt när det gäller tandkrämer, men i verkligheten är det lite oklart, eftersom fluor finns i en rad olika kemiska föreningar, med stor skillnad i sammansättning och verkan.

Den typ av fluor du hittar i tandkräm bör kallas fluorid.

I den här artikeln hittar du en kort introduktion till de viktigaste fluorföreningarna och varför fluor (fluorid) så ofta används just i tandkrämer.

Vad är fluor helt konkret?

Fluor är ett grundämne, närmare bestämt en giftig gas. Grundämnet är dock också känt för att vara mycket reaktivt – ett av de mest reaktiva grundämnena överhuvudtaget – och ingår därför i en rad olika föreningar ute i naturen.

Fluor finns både i luften, grundvattnet, jorden och till och med i vårt skelett.

Man talar både om organiskt och oorganiskt fluor; när fluoratomer binder sig till andra element ute i naturen, kallas fluor oorganiskt eller upplöst, och det kan nu i stället kallas för ett fluorid. Kända fluorider är natriumfluorid och kalciumfluorid.

Det är därför viktigt att förstå att fluor är ett ämne, medan till exempel natriumfluorid har en helt annan sammansättning och därför också andra egenskaper.

Det finns också fluorerade ämnen, som inte ska förväxlas med fluor i sin rena form eller de olika fluoriderna. Fluorerade ämnen kallas ofta för PFAS, och här syftas på "en grupp konstgjorda kemiska ämnen" med fluoratomer. Dessa människoskapade kemikalier är svåra att bryta ner i naturen och har därför fått det lite opassande smeknamnet evighetskemikalier, eftersom de kan ansamlas under många år hos olika organismer. Man tror att de är så farliga att de kan orsaka både leverskador, cancer och andra hälsoproblem, eftersom de kan vara hormonstörande.

PFAS har använts inom industrin i många år, bland annat i samband med impregnering, teflonbeläggningar, smink och diverse förpackningar.

Just på grund av den ökade forskningen om PFAS har producenter blivit mycket mer medvetna om långtidseffekterna av dessa ämnen, och därför utelämnas de nu i mycket större grad än tidigare.

Varför är fluorid bra för tandkräm?

Fluorider som natriumfluorid och kalciumfluorid ingår i många tandkrämer och andra tandvårdsprodukter; termerna används om fluor som har bundit sig till respektive natrium och kalcium, och det är tekniskt sett fråga om fluoridsalter.

Den stora användningen av fluor beror i stor utsträckning på fluorns fantastiska förmåga att stärka emaljen och därmed motverka karies samt tandköttsinflammation.

Världsomfattande hävdas det att fluor de senaste decennierna har varit banbrytande för att man har lyckats minska antalet kariesfall i den västerländska världen. Det är ett område som har genomgått flera undersökningar genom åren, vilket också bland annat är orsaken till att Tandläkarförbundet idag fortfarande rekommenderar användning av tandkräm med fluor, helt enkelt för att det är en viktig källa till att bekämpa karies och kan hjälpa till att bromsa den hastighet med vilken karies utvecklas.

Människan har alltid på ett eller annat sätt försökt att rengöra tänderna, till exempel med hjälp av miswakrötter och andra av naturens komponenter. Den moderna tandkrämen sägs dock gå tillbaka till 1870-talet med Dr. Washington Sheffields tandkrämsblandning av bakpulver, krita och natriumkarbonat, medan fluorider fann sin väg in i tandkrämen omkring 1950-talet efter grundlig forskning från de amerikanska hälsomyndigheterna.

Även om natriumfluorid och kalciumfluorid är de mest använda fluoriderna inom tandvård, har en ny aktör i form av aminfluorid kommit in på marknaden. Aminfluorid har visat sig vara ännu mer effektivt för att bekämpa både karies och tandköttsinflammation än till exempel natriumfluorid, och därför används det i stor utsträckning både i tandkräm och munskölj.

Hur mycket fluor kan jag inta?

Eftersom fluor ingår i så många föreningar, intar du också fluor varje dag. Det finns till och med fluorider i ditt dricksvatten. Du kan därför inte undvika fluor helt och hållet.

Vad gäller fluorider används bara små mängder i de olika tandvårdsprodukterna, eftersom det räcker för att bekämpa karies. Det är dock också viktigt att vara medveten om att fluorider i större mängder kan orsaka förgiftningar. Därför har gränsvärden fastställts för hur mycket fluorid som får användas i till exempel tandkräm.

Den aktuella gränsvärdet är 0,15 gram fluorid per 100 gram tandkräm. Det motsvarar 1500 PPM ("Parts Per Million") och anger hur hög koncentrationen är. De flesta tandkrämer ligger på ett nivå omkring 1450 PPM, men det är självklart alltid användbart att hålla koll på om den aktuella produkten följer gränsen.

Du kan utan problem använda fluorid i tandkräm; tecken på förgiftning uppstår först om man intar flera tuber tandkräm på en gång (som en tumregel 6 tuber för vuxna, eftersom förgiftningen inträffar vid omkring 1 gram fluorid).

Det är dock alltid viktigt att följa producentens anvisningar, och det är en bra idé att undvika att svälja tandkrämen.

Det bör också understrykas att användningen av fluorider kontinuerligt undersöks; detta gäller bland annat deras påverkan på hjärnans utveckling vid större intag. Därför har det också funnits särskilda rekommendationer för gravida och barn när det gäller bland annat flaskvatten, medan gränsvärdena för tandkräm har förblivit oförändrade på grund av de redan mycket små mängderna per produkt.

Vad är bäst: Fluor eller utan fluor?

Det är naturligtvis ditt eget val om du föredrar tandkräm med eller utan fluor. Tandläkarförbundet rekommenderar fortfarande att du väljer varianterna med fluor, eftersom de har visat sig vara effektiva mot karies.

Det finns dock också flera producenter som har börjat erbjuda alternativ till fluortandkrämer och här har de börjat satsa på naturens egna medel, precis som man gjorde innan fluoridernas intåg i tandvården.

Låt oss sammanfatta för och emot fluor: Vissa tandläkare ifrågasätter fortfarande om det är möjligt att hitta ett lika effektivt kariesbekämpande medel som fluor, även om man får ett riktigt bra resultat med de mer naturbaserade tandkrämerna. Men det är ju just fluorns förmåga att bromsa eller helt bekämpa karies som har varit orsaken till att den har använts i tandvård i så många år. Å andra sidan är fluorider fortfarande ett av de ämnen som undersöks noggrant inom vetenskapen, även om fluorider i små mängder inte anses vara farliga för kroppen.

Väljer du en tandkräm utan fluor kan det vara klokt att följa upp med extra bakteriehämmande produkter, som en munskölj med den antiseptiska Tea Tree Oil och liknande.

Välj själv bland vårt utbud av tandkräm, med och utan fluor

När du har bestämt dig, har vi ett stort utbud av tandkräm, där du helt själv kan välja om det ska vara fluorinnehållande eller inte: