En del använder sina proteser utan att behöva extra stöd, men många njuter av att proteserna hålls extra bra på plats. Detta kan göras med tandproteslim - även kallat 'proteslim'. Tandproteslim finns som kräm, i pulverform eller som remsor. Protesen sitter bättre i munnen och många protesanvändare finner mer ro i att prata, smile och äta. Det kan i slutändan ge mer livskvalitet.
Vem kan använda tandproteslim?
Som namnet antyder är tandproteslim gjort för personer med tandproteser. De används vanligtvis av personer som har fått några eller alla sina tänder borttagna. Tandproteser är egentligen gjorda för att sitta på plats av sig själva, men limmet har även många andra funktioner än att ge ökat fäste i munnen.
Om du gillar att äta mat som är svårare att tugga, har känsligt tandkött eller tenderar att få munsår så hjälper limmet. Det extra greppet är dock också en gynnsam effekt, eftersom det ger större förtroende för att protesen stannar där den ska. Perfekt för situationer där du som protesanvändare skulle vilja kunna slappna av och känna dig trygg.
Typer av proteslim och lim
- Självhäftande lim - det vanligaste valet.
- Sticky powder - pulverform som absorberar vatten i munnen och därigenom fastnar.
- Självhäftande remsor eller remsor - dessa fästs direkt på tandprotesen.
Limmet är i allmänhet bra för alla typer av användare. Det kan dock krävas lite övning för att hitta rätt mängd och teknik.
Sticky puder passar bäst för en mun som inte upplever torrhet. Det torra pulvret fäster vid munvatten.
Remsor som klister är smart, då man inte behöver tänka på kvantitet utan bara fäster dem på protesen.
Så här fungerar produkterna
De olika typerna av fonder fungerar på lite olika sätt. Sammantaget fungerar produkterna genom att limma fast protesen i munhålan. Fukten i munnen hjälper till att skapa ett slags hinna som tätar protesen och tandkött/gummi/munhåla. Limmet ser till att protesen sitter fast och det ger ett extra starkt fäste.
Limmet hjälper också till att hålla matpartiklar ute så att de inte kommer mellan tandprotesen och tandköttet. Om detta händer när du inte använder proteslim kan det orsaka irritation, smärta och obehag. Mat mellan protes och tandkött kan också orsaka lukt och smakstörningar om den får sitta länge. Många av produkterna är antibakteriella vilket också bidrar till en fräschare andedräkt.
Applicering av lim
Vi har gjort en liten steg-för-steg-guide för hur man applicerar protesen med lim:
- Rengör proteserna noggrant, borsta tänderna och rengör munnen.
- Se till att protesen är helt torr innan du applicerar ditt proteslim
- Applicera lim i små remsor på ytan av din protes (ytan som berör din munhåla och gom) - utan att limmet är för nära kanterna på själva protesen
- Tryck fast protesen och håll den en stund och bit om det behövs. tillsammans i några sekunder
- Vänta femton till en time innan du äter och dricker så att protesen sitter så bra som möjligt.
Det är super för både hygien och funktion hos proteser att limmet tas bort varje gång du slutar använda protesen.
Finns det fall där du inte ska använda lim?
Om du upptäcker att dina proteser inte sitter bra i munnen av sig själva och att den verkar för lös, så är det inte säkert att proteslimmet räcker. Sådana proteser ska vara självförsörjande. Om du tycker att din protes är lite för lös, rekommenderas att du uppsöker din tandläkare och får den justerad.
Dessutom kan vissa ha allergier mot ingredienserna i limmet. Om du känner något obehag, sluta använda det omedelbart och gå till din tandläkare.